(mantelzorg)ondersteuning - Stichting SWOS

Ga naar de inhoud

Hoofdmenu:

(mantelzorg)ondersteuning

Ondersteuning

Mantelzorgondersteuning
 
Bent U mantelzorger?

Volgens de statistieken zou één op de vijf Schoonhovenaren boven de 18 die vraag met ja moeten beantwoorden. Ze moeten bovengemiddeld steun verlenen aan iemand in hun directe omgeving. Hun gehandicapte kind, inclusief degenen die een paar letters toegeworpen kregen en met een rugzakje hun schoolcarrière doorlopen. Of een van de ouders, ernstig ziek, in een rolstoel beland, noem maar op. Of hun partner, een buur die extra aandacht nodig heeft. En hoort u niet bij die één op de vijf dan kent u vast wel iemand in uw omgeving.
"Ja, dan ben ik een mantelzorger, maar dat is toch normaal? Je kunt je moeder toch niet aan haar lot overlaten?"
"Nee, natuurlijk, en inderdaad, het is ook normaal, gelukkig dat u het zo ervaart. Kunt u het alleen aan?"
" Eh, ja hoor, tot nu toe wel."
" Ik hoor enige aarzeling, het is soms best zwaar, nietwaar?"
" Inderdaad, maar ik doe het toch graag."
"Mooi, totdat u er zelf aan onderdoor gaat, dat u toe bent aan rust, dat u de situatie niet meer aankunt en instort. En daar is niemand bij gebaat, U niet, de mensen om u heen niet, de verzorgde al helemaal niet."
"Tja, daar hebt u eigenlijk wel een punt!!"
"Weet u, komt u eens praten met onze mantelzorgondersteuners. Misschien kunnen we uw taken wat verlichten. Misschien kunnen we eens een keertje een paar uurtjes zorg van u overnemen zodat u weer eens iets voor uzelf kunt doen. Misschien heeft u behoefte aan contact met lotgenoten om ervaringen uit te wisselen. Misschien is een luisterend oor genoeg. Ik zou het doen!"
Kijk even naar het filmpje hieronder en het is duidelijk wat we bedoelen.Wat verstaan we precies onder mantelzorg?

Mantelzorgers zijn mensen die langdurig en onbetaald zorgen voor een chronisch zieke, gehandicapte of een hulpbehoevende persoon uit hun omgeving. Dit kan een partner, ouder of kind zijn, maar ook een ander familielid, vriend of kennis.

Vormen van ondersteuning bij Stichting SWOS
U kunt bij ons terecht voor:
• informatie, advies en praktische steun
• een luisterend oor
• het aanbod van zorg- en hulpinstanties in onze omgeving, waardoor wij u goed kunnen doorverwijzen
• lotgenotencontactgroepen en/of cursussen voor mantelzorgers
• 10 november een lokaal programma in het kader van de Dag van de Mantelzorg
• Respijtzorg, dit is vervangende zorg voor als u even weg wilt of weg moet.

Mantelzorgpas
Mantelzorgers zijn onmisbaar in de samenleving. Daarom wil gemeente Krimpenerwaard alle mantelzorgers in het zonnetje zetten die langdurig en intensief zorgen voor een goede vriend, buur of familielid: de mantelzorgwaardering. Bent u mantelzorger en woont u in Schoonhoven of woont degene waar u voor zorgt in Schoonhoven, dan kunt u de mantelzorgpas aanvragen.
Wilt u in aanmerking komen voor de pas, neem dan contact met Stichting SWOS-Mantelzorg, telefoon 0182-381227 of mail naar mantelzorg@swoschoonhoven.nl

Praktische thuishulp

Bij het SWOS zijn vrijwilligers die zich beschikbaar willen stellen om kleine klusjes voor ouderen en mensen met een beperking te doen. Voor kleine tuinkusjes, of timmerklusjes of beperkt schilderwerk kunnen onze vrijwilligers u van dienst zijn. Ook voor kledingreparatie is er een vrijwilligster. Voor wat betreft de kosten en de voorwaarden kunt u contact opnemen met het Centraal Meldpunt.

Spreekuur HOSPICE Midden Holland

Stichting Terminale Zorg Thuis en Hospice Midden Holland biedt zorg aan mensen in de laatste fase van hun leven. Thuis in de eigen vertrouwde omgeving of in het sfeervolle hospice aan de Ridder van Catsweg 67 in Gouda. Zij nemen de zorg niet van u over, maar hun opgeleide vrijwilligers bieden tijd, aandacht, zorg en ondersteuning daar waar nodig en gewenst is. Er is bij ons een maandelijks spreekuur, elke derde woensdag van 14.00 uur tot 15.00 uur. Een afspraak maken is niet nodig.

 
 
 
Terug naar de inhoud | Terug naar het hoofdmenu